Prvního utkání jsem se bál, přiznává trenér Kurfürst

Plzeňanům se povedl start do čtvrtfinálové série play-off. V prvním utkání se sice s pražským Kertem hodně natrápili, ale dokázali zvítězit. Nedělní duel už byl jasnou záležitostí. Trenér Rostislav Kurfürst přiznává, že měl ze vstupu do série obavy. O to větší radost má ze dvou výher, které týmu dávají klid před zápasem či zápasy na hřišti soupeře.

Gratuluji k prvním dvěma výhrám nad Kertem, protože papírové předpoklady nasvědčovaly tomu, že nepůjde o jednoduchý souboj. Také jste to tak cítil?
Musím přiznat, že jsem se hodně bál prvního utkání, protože v loňském play-off, kdy jsme na Kert narazili, byl první zápas opravdu těžký. Soupeř hraje zezadu, má vynikajícího gólmana a my se většinou střelecky trápíme. Věděli jsme, že nás v obou utkáních nečeká nic jednoduchého.

Nakonec byl vyrovnaný jen sobotní duel, ve kterém jste dlouho tahali za kratší konec. Jak byste popsal utkání, které rozhodlo až prodloužení?
Měl jsem strach, že začneme laxně, ale naopak jsme hráli od první minuty výborně. Jenže jsme dali jen jednu branku a další šance nevyužili. Soupeř patnáct vteřin před koncem první třetiny vyrovnal po naší hrubé chybě, kdy jsme měli po vyhraném vhazování míček pod kontrolou a lacině ho odevzdali. To se na hře hodně podepsalo, protože kluci najednou začali přemýšlet o tom, co by se mohlo stát, byli pod tlakem. Druhá třetina byla hodně nepovedená.

V poslední části hry jste ale opět byli lepším týmem, dokázali vyrovnat a rozhodnout brzy po začátku prodloužení. Co rozhodlo o tomto obratu?
Musel jsem udělat změnu v přesilovkovém rozestavení, protože Martin Kadaně byl zraněný a po návratu to pořád není on, míčky mu odskakovaly, nedařilo se mu ve střelbě. Proto šel na střelu Adam Vágner, který má ránu, umí dát gól, což potvrdil na konci základní části, a opět to dobře dopadlo. Zápas pak ukončil v prodloužení vyloženě šťastný gól. To jsme si vybrali štěstí, které jsme neměli v první třetině, kdy jsme mohli soupeři odskočit.

Druhý zápas pak ukázal, jak je důležité brzy zlomit odpor soupeře...
Důležité bylo, že se nám podařilo dát rychle branku na 1:0, poté na 2:0 a využívali jsme i další šance, kterých jsme snad ani neměli víc než v prvním utkání. Jen jsme hodně stříleli a trefovali správné prostory. Když si to zpětně promítnu, jeden gól byl hezčí než druhý.

Zbavili jste tak jinak výborného Leoše Gerlicha jeho kouzla?
Kluci si zase věří, vždyť vstřelili za dvě třetiny osm gólů. Uvidíme, jak to bude vypadat na Kertu, jestli tuhle střeleckou pohodu potvrdíme.

Střelecká potence týmu je však hodně závislá na první pětce, nemůže to být výrazná nevýhoda?
S tím musíme něco udělat, protože potřebuji, aby všechny tři lajny byly schopné střílet branky. Ale hlavně čekám, že se zvedne druhý útok, kde jsou hráči, kteří umí dávat góly. Marek Lendl, Jirka Benedikt a Michal Průcha by měli být hodně silní, jenom čekám, kdy se střelecky chytí.

Na Lužinách vás čeká jiné prostředí a na asfaltu asi nebudete předvádět podobné kombinace jako ve své hale. Jak budete měnit styl hry?
Musíme hrát jednoduše, hlavně rychle přecházet přes střední pásmo, často střílet, clonit před gólmanem, dorážet. Tyhle věci jsme nacvičovali na tréninku a měly by se projevit v zápase.

Kert by měl tuhle hru mít zažitou, což bude výhoda Pražanů. Rychlým přechodem do útoku se prezentovali i v Plzni...
Když se vrátím k domácím utkáním, Kert moc šancí neměl, spíš rozhodovala naše produktivita. Do brejků se dostávali hlavně v neděli, ale to už bylo za rozhodnutého stavu, kdy jsme se moc vysunuli a otevřeli hru. Rozhodně to není tým, který by nás na delší dobu zavřel do třetiny.

Otázka s jasnou odpovědí – jaký je cíl pro blížící se víkend?
Rozhodnout co nejdříve, ideálně v sobotu tak, abychom pošetřili síly a eliminovali možnost nějakého zranění. Ale všichni víme, jak to bude těžké.

Určitě sledujete také ostatní čtvrtfinálové série. Je pro vás jejich vývoj překvapivý?
Snad jen v případě série Hradce a Letohradu, protože jsem přesvědčen, že jediné mužstvo, které svými jarními výsledky nepatří do play-off, je Letohrad. Tomu odpovídá i sobotní výsledek, jenže v druhém zápase Hradec rozhodl až chvíli před koncem. Další výsledky až tak překvapující nejsou, protože všechny týmy jsou hodně vyrovnané. Na sedmém místě skončila Vlašim, která byla na podzim na špičce, bodové rozdíly mezi týmy byly minimální. My také hrajeme se soupeřem, který na nás neměl výraznou ztrátu a v základní části nás dvakrát porazil.