Mladší dorost se pod vedením Tomáše Semery chystá na play-off

Před posledním kolem základní části extraligy mladšího dorostu mají Plzeňané jisté, že skončí na čtvrtém či pátém místě a ve čtvrtfinále se utkají s týmem Hradce Králové. Trenér Tomáš Semera může být s dosavadním průběhem sezóny spokojen a nyní své svěřence v klidu připravovat na vyřazovací boje. "V optimální formě, jsme schopni porazit každého," říká před rozhodující částí letošního ročníku.

Tomáši, v sezóně se snažíte spojit chytání za A-tým a trénování mladšího dorostu. Jak je to náročný úkol?
Na začátku sezony a v zimním přípravném období to šlo. Mám nastavené tréninky mladšího dorostu před svými s áčkem. Ale poslední dobou na sobě trochu cítím únavu. Především tu psychickou. Přeci jen mít po práci dva tréninky a o víkendu až čtyři zápasy je vyčerpávající. Nabíjí mě však to, když vidím kluky, že plní v zápasech, co trénujeme, a sami zjišťují, že to přináší ovoce.

Vypomáhat vám začal trenérský kolega Václav Tůma. Jak funguje vaše vzájemná spolupráce?
Spolupráce s Vencou si vážím. Má za sebou nemalé úspěchy s dorostem Dobřan, se kterým vyhrál dvakrát extraligu. Byl bych rád, kdybychom mohli udělat podobné úspěchy společně. Zároveň bych si přál, aby se ještě více zapojil do výchovy mladých nadějí.

Zatím můžete být spokojen s tím, jak se mladším dorostencům na jaře daří. Z šesti utkání váš tým pětkrát vyhrál. Jste se startem do rozhodující části sezóny spokojený?
Cením si vítězství v Hradci a v Letohradě, tedy na hřištích týmů, které jsou v tabulce vedle nás. Obraz hry sice ne vždy odpovídal mé představě, ale alespoň vím, na čem je ještě potřeba pracovat. Myslím si také, že kluci nyní čerpají z poměrně náročné zimní přípravy.

Přes pětici výher je však zarážející vysoká prohra v Pardubicích. Čím to, že mezi týmy byl minimálně ve skóre velký rozdíl?
Bohužel jsem na tomto utkání nemohl být z důvodu herních povinností za A-tým. A tak soudím jen podle zpráv od Vaška Tůmy. Utkání bylo do půlky herně vyrovnané, ale góly střílel soupeř. Za stavu 5:0 pak samozřejmě kluci odpadli psychicky. To je jedna z nevýhod trenérské práce, že už pak nemůžete takovýto zápas ovlivnit.

V zimní přípravě jste v týmu zkoušel několik starších žáků, včetně gólmanů. Někteří již naskočili i v extraligových utkáních. Kdo z nich se bude na jaře v zápasech pravidelně objevovat a jaké jsou šance ostatních?
Ze starších žáků za nás pravidelně hrají Lukáš Hanuš a Ondra Ulm, kteří jsou již v mladším dorostu oporami a budu na nich příští rok stavět. V jarní části mě velice příjemně překvapil svými výkony brankář Tomáš Novický, který hned ve druhém zápase proti Brnu vychytal čisté konto a Jakub Vlasák, u kterého si myslím, že by mohl hrát i v play-off. Ostatní hráče si vyzkouším v posledním zápase proti Liticím, kde můžu trochu více experimentovat se sestavou.

Může vás těšit také to, že několik vašich svěřenců nakouklo mezi starší dorostence. Berete to zatím jako odměnu za celoroční práci nebo skutečně mají tito hráči odpovídající výkonnost?
Těší mě, že vychováváme hráče, kteří svoji kvalitou a pílí mohou nastoupit ve starší kategorii. Na druhou stranu přicházím o stavební kameny svého týmu. Myslím si, že za starší dorost by teď mohlo nastoupit šest, sedm hráčů. A nebojím se říci, že příští rok budou všichni v základní sestavě.

Do konce základní části zbývá jediné utkání a pak vás čeká nevyzpytatelné play-off. Dá se čekat, že někteří soupeři budou posilovat hokejisty. Jak se k tomuto fenoménu stavíte?
Vzpomínám si na minulý rok, kdy kluci vyhráli základní část a pak nás hned ve čtvrtfinále vyřadil Vsetín, respektive Dmitrij Jaškin a spol. Jsem proti tomu, aby kluci celý rok poctivě makali a pak si někdo přivedl hokejisty. Veškeré snažení dětí a koncepční práce trenérů pak přijde vniveč. Uvidíme, s kým kdo přijde letos.

Přestože je těžké odhadovat, kdo bude v play-off, vlastně úplně nové soutěži, favoritem, zkuste říci, který tým je nejsilnější…
Největším favoritem je pro mě Kladno. Ale i u Kladna a ostatních týmů vím, že jsme schopni je v optimální formě porazit. Samozřejmě se však uvidí, jak kdo posílí.

Ve čtvrtfinále narazíte na Hradec Králové. Nedávno jste uspěli ve vzájemném souboji na jeho hřišti. Je to tedy pro vás ideální soupeř?
Nechci říkat ideální, ale je to soupeř, proti kterému jsme schopni uspět. Utkání budou velice vyrovnaná a bude zde rozhodovat to, kdo udělá méně chyb. Ale věřím tomu, že kluci se v celém play-off vydají ze všech sil. A budou si chtít dojít pro co největší úspěch.

S čím vy osobně jako trenér mladšího dorostu vstupujete do závěru sezóny. Co by pro vás byl úspěch?
Mé ambice jsou samozřejmě ty nejvyšší, ale uvidíme, jak se vše vyvine. Neprojít přes čtvrtfinále by pro mě byl neúspěch. Naopak úspěchem by pro mě bylo finále.