Snad nám chuť do hry vydží, říká trenér Kurfürst

Trenér Rostislav Kurfürst vede A-tým HBC Plzeň ve třetí sezóně. Tentokrát oproti minulým ročníkům změnil model zimní přípravy, omezil počet utkání a sází na to, že hráči budou mít o to větší chuť do hry. Soudě podle prvního utkání jarní části extraligy mu vše vychází podle představ. tým i bez kapitána Martina Kadaněho s přehledem zvládl duel v Pardubicích. Ale byl to teprve začátek. "Už ve Vlašimi to bude o hodně těžší," varuje zkušený kouč.

Po třech měsících zimní přestávky jste se konečně dočkali soutěžního zápasu a mužstvo muselo být hodně nadržené. Do přípravy jste zařadil minimum přátelských utkání. Co vás vedlo ke změně oproti minulým sezónám?
Chtěl jsem, aby kluci především trénovali, aby skutečně chodili v týdnu na tréninky a o víkendu měli volno. Doufám, že jarní část sezóny bude hodně dlouhá a v takovém případě budeme potřebovat hodně sil a psychické pohody, proto je dobře, že hráči mohli být o víkendu s rodinami, odpočívat. Ještě si užijeme dost výjezdů.

Ale tři zápasy hrané na dvakrát patnáct minut, to je extrémně málo…
O to víc jsme se těšili na zápas v Pardubicích a doufám, že nám radost ze hry vydrží co nejdéle. Já jsem s takovou přípravou spokojen. Kluci museli obětovat jediný víkendový den a odehráli jsme tři kvalitní duely.

Úvod jarní části sezónkám dává za pravdu, sehráli jste povedený zápas v Pardubicích. Dalo by se říct, že o úspěchu rozhodly již dvě branky v úvodní části hry?
Je tomu tak. Od začátku zápasu jsme hráli na jednu branku a v první třetině jsme se dvakrát prosadili, což nás uklidnilo. Pokud bychom se začali střelecky trápit, mohlo by to být hodně ošemetné. V pardubickém týmu možná chyběla kvalita, ale hodně běhali, snažili se a my jsme se tomu museli přizpůsobit. Jsem rád, že jsme dokázali hrát ve vysokém tempu.

Přesto jste v druhé patnáctiminutovce polevili a soupeř se dotáhl na jednobrankový rozdíl. Měl jste v tu chvíli strach o výsledek?
Došlo k určitému sebeuspokojení a chtěli jsme příliš kombinovat, dávat si přihrávky až před prázdnou branku, přestali jsme střílet. Díky tomu měli domácí dost času na přistupování a my nebyli tak nebezpeční. Po čistě prohraném vhazování jsme dostali branku na 2:1, ale další šance už Pardubice neměly. Zápas jsme měli pod kontrolou a potvrdili to třetím gólem.

Pak jste si už utkání pohlídali, přestože přišla série vyloučení…
Je pravda, že ve třetí třetině hrál soupeř několik přesilovek, ale ani při nich žádné příležitosti ke skórování neměl, spíš šlo jen o střely z větší vzdálenosti. Naopak my jsme ve čtyřech ještě jednou skórovali.

V utkání vám chyběl kapitán Martin Kadaně, jinak základní kamen týmu. Nakonec jej v sestavě nahradil dorostenec Lukáš Hofmeister. Jak jste byl spokojen s jeho výkonem?
K utkání s námi jel Lukáš Hofmeister a Petr Peroutka, protože Martin byl v trestu a zdravotní potíže v přípravě trápily Michala Edla. Až před utkáním jsem se rozhodl, že jako šestý bek nastoupí Lukáš. Ve třetí lajně právě s Michalem Edlem odehrál solidní zápas. Už za nás párkrát nastoupil, i když třeba jen na pár minut, takže vím, co od něj mohu čekat, nezklamal mne. Zároveň je ale potřeba říct, že Pardubice nás v obraně nijak výrazně neprověřily.

Zato v dalším kole vás čeká o poznání těžší soupeř. Vlašim má na kontě stejný počet bodů a disponuje výhodou specifického domácího prostředí. Jak se budete na další utkání připravovat?
Vlašim je jedním z nejsilnějších týmů. Budeme muset přistoupit k utkání zodpovědně a s plným nasazením. Speciálně na špatném vlašimském povrchu musíme hrát maximálně jednoduše, hodně střílet a nedělat chyby. to hráčům neustále zdůrazňuji prakticky při každém venkovním utkání.