Statistiky pro mě nejsou důležité, říká Tomáš Semera

Jistota v Plzeňské brance? To je letos Tomáš Semera. Gólmanská jednička v bílomodrém dresu sice vynechala první dvě střetnutí, ale od té doby chytá výborně a týmu pomáhá k vítězstvím. Za své výkony byl Semera dokonce nominován na kemp reprezentačního týmu, který proběhne o posledním říjnovém víkendu v hale na Košutce.

Extraliga má za sebou téměř polovinu, jak zatím hodnotí výkony týmu?
Extraliga je opět vyrovnaná, to platí každý rok. Určitě jsem však nečekal, že by se po odehrané třetině soutěže už krystalizovala osmička pro play-off. Zbývá sice ještě dost zápasů, ale myslím si, že prvních osm týmů je hodně vyrovnaných a především zkušených, takže si základní část pohlídají.

Kvůli zranění jste musel vynechat první dva zápasy, už je všechno v pořádku?
Ano, nyní už je vše v pořádku. Ruka občas zabolí, ale v chytání mě vůbec neomezuje.

Dlouho tým čekal na první body, první přišli až ve čtvrtém kole. To čekání určitě nebylo příjemné...
Myslím si, že v přípravě nás neprověřil tak silný soupeř, jako bylo hned na začátku soutěže Kladno. Poté přišla trochu nepochopitelná prohra s Kertem, kdy jsme ztratili vedení 2:0. No a ve třetím kole jsme jeli do Mostu v hodně okleštěné sestavě a nevím, co by se muselo stát, abychom si odvezli body. Výhra tak přišla až ve čtvrtém zápase, kdy jsme doma porazili Pardubice, a poté jsme si věřili na Vlašim i dohrávku v Ústí. A teď všichni věříme, že vítěznou sérii protáhneme co nejdéle.

Přejďeme k vašim výkonům. V osmi zápasech jste inkasoval pouze desetkrát a dokonce jste vychytal i dvě čistá konta. Nyní figujete ve statistikách na první pozici mezi gólmany v celé lize...

Určitě bych z toho nedělal nějakou senzaci, jelikož je to odrazem výkonů mužstva. V extralize je spousta kvalitních gólmanů. A není pro mě důležité, jaké mám statistiky, nýbrž důležitý je úspěch a výhry týmu. Já jsem především rád, že se nám opět daří a že můžu pomáhat spoluhráčům zase zažívat pocit vítězství, kvůli kterému hokejbal děláme.

Vydařené výkony vás vynesly až do kempu reprezentace, který se uskuteční o víkendu v Plzni. Jste rád, že dostáváte důvěru reprezentačních trenérů?
Je to pro mě příjemné překvapení a určitě další motivace pracovat na 110 % pro tým a prát se o konečnou nominaci na červnové MS v Bratislavě.

Teď ještě k jednomu tématu. Od této sezóny působíte jako trenér mladšího dorostu, zatím jste v tabulce pátí, panuje s tímto umístěním spokojenost?
Tak spokojenost možná panuje s umístěním v tabulce, ale určitě ne s výkony hráčů, respektive celého týmu. Od začátku soutěže vidím určité zlepšení, avšak neumím si vysvětlit nevyrovnané výkony, kdy v jednom zápase hráči hrají výborně a hned v následujícím můžu dělat cokoliv a hráči stejně nebudou hrát to, co si řekneme. Jsou v problémovém věku a podstatou je, aby kluky hokejbal bavil a abychom vychovávali hráče pro seniorské týmy. A myslím si, že ten, kdo si to srovná v hlavě, to může někam dotáhnout. Protože asi každý z nich touží zahrát si jednou za A-tým.