Plzeňáci míří do Oberwilu, čekají je dvě utkání

Až do neděle 29. srpna jsou plzeňští hokejbalisté na zahraničním soustředění, při kterém využívají pohostinnosti rakouského partnerského pensionu Golm. V sobotu je čekají v Oberwilu hned dvě utkání v jednom dni. Vyzkouší si hru podle švýcarských i mezinárodních pravidel proti jednomu z nejúspěšnějších švýcarských týmů posledních let.

Po vítězství nad Germaringenem si Plzeňané užili volný den v okolí pensionu Golm, který jim poskytl pro zahraniční soustředění bezchybné zázemí. Sobota už však žádným odpočinkem nebude, právě naopak. HBC Plzeň čekají hned dvě utkání proti velmi silnému soupeři.

Oberwil Rebells je švýcarským mistrem a vítězem poháru ze sezóny 2009/10, ale tyto a další trofeje sbírá v posledních letech více méně pravidelně. Má ve svém kádru řadu reprezentantů včetně slovenského krajánka Tibora Kapánka. Už v Plzni v rámci Pilsen Cupu hráči z předměstí Zugu předvedli, že mohou s českými i slovenskými soupeři držet krok. Při hře podle švýcarských pravidel budou mít na své straně velkou výhodu.



Tibor Kapánek: Pro Plzeňany bude složité hrát systémem 4+1

Slovenský obránce Tibor Kapánek je již stabilní součástí týmu Oberwil Rebells. Ve švýcarské lize již dokonce není brán jako zahraniční hráč, má odehrán dostatečný počet sezón. Plzeňští fanoušci jej mohli přímo v západočeské metropoli vidět dvakrát. Jednou v dresu národního týmu na mistrovství světa a podruhé v únoru 2010 v rámci Pilsen Cupu, na který zavítal se švýcarským týmem.
Tibore, v Plzni na Pilsen Cupu jsme vás viděli s kapitánským céčkem. Vypadá to, že máte opravdu silnou pozici v týmu...
V domácí soutěži kapitánem týmu nejsem. Jde hlavně o turnaje jako například Pilsen Cup nebo Evropský pohár, kde mohu díky svým jazykovým schopnostem snáze komunikovat s rozhodčími. V lize je kapitánem Raphael Melliger nebo Thomas Bossard.

Po letech strávených ve Švýcarsku již nejste brán jako cizinec a na soupisce Oberwilu se objevil další cizinec. Jak jste hráče ze Spojených států objevili a jak do Oberwilu přilákali?
Mám už odehráno pět sezón a tudíž může mít klub jiného cizince. Už na MS v Plzni vedení týmu pozorovalo hráče a snažilo se vytipovat případné posily. Rozběhla se komunikace asi s pěti hráči, mezi kterými byli i Češi. Nakonec byl vybrán Andrew Hildretha. Ten byl u nás v lednu na týdenním testu a od minulého týdne se s námi připravuje.

Plzeňský tým přijede hodně oslabený. Bude vaše družstvo kompletní?
Úplně kompletní nebudeme, protože si v létě brankář Pascal Melliger zlomil nohu a bude mít ještě minimálně šest týdnů pauzu. K tomu budou chybět dva až tři hráči. Ale na švýcarské poměry, při hře ve čtyřech hráčích v poli, máme široký kádr. Celkem tři brankáři a dvacet hráčů. Proto očekávám, že v mužstvu bude vládnout zdravá rivalita a konkurence.

Stejně jako HBC Plzeň se připravujete na nadcházející sezónu. Jakou roli hraje v přípravě sobotní dvojzápas? Kdy startuje extraliga a co vás ještě předtím čeká?
Naše soutěž začíná až za měsíc, a tak bude ještě dost času na sehrání se a vytvoření jednotlivých čtveřic. Máme v plánu ještě dvě utkání s místními družstvy a také ještě tvrdé tréninky. Protože chceme být připraveni nejen na začátek sezóny, ale také na její závěr. I proto jsme rádi, že se utkáme s tak kvalitním soupeřem jako je HBC Plzeň.

Jde jen o přátelská utkání, přesto by se na zahraničního soupeře mohli lidé přijít podívat. Jakou čekáte diváckou kulisu?
Těžko předpokládat, kolik může přijít diváků. Přece jen je letní období a lidé mají dovolenou. Ale klub se snaží přilákat co nejvíc fanoušků. Jsou připravené plakáty, reklama je na webových stránkách a v tisku. Nestává se často, že by do Švýcarska přijel zahraniční klub se hrát přípravný zápas. Přeji si hlavně, aby vyšlo počasí a lidi, kteří na zápasy přijdou, byli co nejvíc spokojení.

Hrát se bude na novém, ani ne rok starém hřišti. Jak jste s novým zázemím spokojeni?
Odehráli jsme na novém hřišti celou minulou sezónu. Rozměr je 24 krát 50 metrů jde o jedno z největších hřišť ve Švýcarsku, spolu v Sierre. Pracujeme i na tom, aby se v Oberwilu postavila i hokejbalová hala jako v Plzni, ale to vidím jako běh na dlouhou trať. Zatím jsme rádi, že máme nové hřiště, které je v současné době nejmodernější v zemi.

První utkání se odehraje podle švýcarských pravidel, druhé podle mezinárodních. Jak velký bude mezi oběma duely rozdíl?
To jsem sám zvědavý. Asi se bude hůř zvykat Plzeňákům na systém hry 4+1 bez ofsajdů. Přece jen už je to nějaký čas, co se v Česku hrálo ve čtyřech. Někteří hráči si to možná už ani nepamatují. Našim hráčům by systém 5+1 neměl dělat problém, protože řada z nich má mezinárodní zkušenosti a hráli jsme několikrát na Evropském poháru.



A jako bonus fotografie z vrchu Golm - výlet ve volném dni: (chybí autor Ondřej Krpal)