Slušňák Petr Chowaniec by rád zlepšil produktivitu

Přestože je rodákem z Ropice a s hokejem začínal v nedalekém Třinci, který je také jeho hokejbalovým mateřským oddílem, patří Petr Chowaniec již pevně do sestavy HBC Plzeň. Nejinak by tomu mělo být v příštím ročníku. V rozhovoru se jeden z nejméně vylučovaných hráčů vrací k uplynulé sezóně, kdy oblékl dresy obou "svých" klubů, a zaměřuje se i na tu nadcházející.

Nejdříve se vraťme k loňské sezóně, jak jí hodnotíte ze svého pohledu?
S odstupem času jako úspěšnou, i když jsme měli cíl o stupínek vyšší. Bohužel, je to sport a stříbrná medaile se taky cení.

Patřil jste mezi nejméně trestané hráče, na trestné lavici jste v základní části strávil jen 96 vteřin, v play-off dokonce ani vteřinu...
Vést si statistiky čas nemám, ale pokud je to pravda, určitě je to pro tým přínosem. Jenže tento kladný údaj bych vyměnil za lepší bilanci v produktivitě.

Závěr sezóny jste si zpestřil návratem do mateřského Třince, za který jste odehrál baráž a pomohl týmu do extraligy...
Kluby se mezi sebou na tomto hostování domluvily již před sezónou. Bylo domluveno, že pokud Třinec bude hrát baráž o extraligu, nastoupím v jeho dresu a bude se snažit pomoci jim k postupu, což se i stalo.

Stále však žijete v Plzni a s plzeňským týmem se připravujete. Budete tedy opět od začátku sezóny hrát za HBC Plzeň?
Vše je ještě v jednání mezi kluby, ale vypadá to, že se domluví jako v předchozích letech na hostování. V Plzni bydlím a pracuji a chci tu tedy hrát. Jen je možné, že si mne Třinec během sezóny stáhne zpět a bude chtít pomoct v bojích o play-off nebo setrvání v extralize.

A teď chvíli mimo hokejbal. Jak jste trávil dobu volna mezi koncem extraligy, potažmo baráže až do zahájení letní přípravy?
Snažil jsem se tento čas využít k odpočinku a regeneraci po náročné sezóně, která mi přinesla začátkem jara dokonce i nepříjemné zranění. Také jsem se musel víc věnovat práci, takže opravdová dovolená a odreagování mě čeká až na konci září.


Jak se vám vůbec daří v sezóně skloubit hokejbal a práci?

Jde to, ale je to samozřejmě velmi náročné. Třikrát týdně tréninky a k tomu víkendové zápasy dávají mému volnému času hodně zabrat. Mou výhodou naštěstí je, že ještě nemám povinnosti, jako někteří starší spoluhráči.

Jak probíhá letošní letní příprava? Je v něčem výrazně odlišná od těch minulých?
Od loňské sezóny se příprava liší pouze v pozdějším začátku, což oceňuji. Jinak náročná je stejně jako každým rokem. Na začátku přípravy nabíráme fyzickou kondici, což ne všichni snáší dobře. Naštěstí máme tuhle fázi již za sebou a můžeme se soustředit na herní dovednosti, což je mnohem příjemnější.

Odehráli jste zatím jeden přípravný zápas a byl vítězný. Jak jej hodnotíte?
Vítězství v utkání s týmem Dobřan mne potěšilo a určitě je to pro tým pozitivum. Ale pro mne osobně výsledek není až tak důležitý, klidně bych přežil i prohru, ale hlavně abychom jako tým cítili, že si herně rozumíme.

Závěrem ještě k zahraničnímu výjezdu, který tým čeká. Těšíte se?
Ano, velmi se těším. Je to zpestření, které se jen tak mezi tuzemskými kluby nevidí. Doufám, že takové konfrontace a spolupráce se zahraničím se budou do budoucna rozšiřovat a budou přínosem a zkvalitněním pro naši soutěž.