Trenér Kurfürst potřetí ve stejné roli, gólman Semera pozná změnu

Příprava na nadcházející ročník přechází do své druhé části. Po trénincích bez holí a výzbroje se přejde do haly a nedlouho poté se tým představí v prvních utkáních. Družstvo povede stejně jako v uplynulých sezónách trenér Rostislav Kurfürst. Naopak na novou pozici se těší gólman Tomáš Semera, který by měl být novou brankářskou jedničkou.

Letní příprava je v plném proudu a v plzeňském týmu lze zaznamenat hned několik změn oproti minulému ročníku. „Netrénuje Pavel Štulc, uvidíme, jak to s ním bude, na jeho dalším působení v týmu se musíme domluvit. Stejně tak je to s Radkem Komancem. Jsou to už starší hráči a jednáme s nimi před každou sezónou," říká trenér Rostislav Kurfürst na adresu dvou zkušených matadorů, kteří se po uplynulém ročníku chtěli s týmem rozloučit a zatím tréninkové dávky nenabírají.

Další výrazná změna se dotkne pozice gólmanské jedničky. "Odešel Petr Šulan, protože dělá vedoucího na hokeji,“ vysvětluje plzeňský trenér, který tak naplno využije potenciál Tomáše Semery. Ten sice odchytal již v minulém ročníku řadu povedených utkání, přesto jej čeká nová zkušenost.

„Určitě cítím tlak, ale nějak se s ním vypořádám. Budu se snažit a pracovat v přípravě na sto procent, abych se dobře připravil. Důležité bude chytit začátek sezóny, který bude určitě hodně těžký. Doufám, že nadcházející sezóna bude tak úspěšná jako ta uplynulá“, říká Semera.

Šestadvacetiletý brankář má za sebou povedený rok, který sám hodnotí také veskrze pozitivně: „Střídali jsme se s Petrem Šulanem, podávali jsme oba vyrovnané výkony. V play-off pak rozhodlo to, že Petr má víc zkušeností. Ale určitě bych neřekl, že jsem byl vyloženě dvojka.“

Do úvodního extraligového duelu a ostré zkoušky připravenosti všech hráčů však ještě musí uplynout hodně času a mezitím nabírají Plzeňané síly na atletické dráze v sousedství haly i v hale samotné. Jak příprava probíhá nám prozradil trenér Kurfürst: „V začátku jsme se zaměřovali a stále se zaměřujeme na rozvoj pohybových schopností. Postupně budeme přecházet k tréninku herních dovedností a taktiky."

Tým čeká celkem šest přípravných duelů, což je menší porce než v letech minulých. Jenže času je letos o poznání méně. Sezóna byla dlouhá a hráči museli alespoň chvíli odpočívat. "Trénujeme třikrát nebo čtyřikrát týdně, vždy po hodině a půl," doplňuje plzeňský kouč.

A jaký je tedy konkrétně zápasový program? „Čekají nás dva zápasy s Dobřanami, což je extraligový mančaft, a jedno utkání s týmem z první národní ligy. Před začátkem sezóny budeme hostit Litice," popisuje Kurfürst tři duely hrané na českém území. Jenže to není vše.

"Díky pohostinnosti našeho partnera pensionu Golm, odehrajeme jedno utkání v Německu a dvě ve Švýcarsku. Soupeři budou Germaringen a Oberwil," upřesňuje trenér Plzeňanů.

S vidinou přípravných utkání se také blíží myšlenky na cíle elitního družstva HBC Plzeň. „Obměna kádru může být letos výrazná, přichází mladí kluci, kteří mohou přinést do týmu mladistvou dravost. Když se tahle dravost skloubí se zkušenostmi starších hráčů, mohlo by se dařit. Mohl by přijít úspěch. Nevím, jestli zlatý, ale rádi bychom byli znovu ve finále,“ uzavírá gólman Tomáš Semera.