Sezona byla úspěšná, ale závěr mě zklamal, hodnotí předseda

Druhé místo v extralize i v Českém poháru, vítězství v základní části nejvyšší soutěže, první místo v premiérovém ročníku Pilsen Cupu. Takové jsou výsledky A – týmu hokejbalové Škody Plzeň v uplynulé sezoně. Neztratily se navíc ani mládežnické týmy, jejich hráči se navíc úspěšně prezentovali i na mistrovství světa do dvaceti let v Rakousku. Dalo by se říct úspěšná sezona, vidí to tak i předseda klubu Josef Kadaně?

Oproti předchozí sezoně se áčko posunulo v extralize o dvě příčky výš, ovládlo základní část soutěže, prezentovalo se pohlednou kombinační hrou. Považujete tedy uplynulou sezonu za úspěšnou a v čem vidíte příčiny zlepšení?
Sezonu určitě za úspěšnou označit lze. Jednou z příčin lepšího výsledku bylo podle mě to, že jsme loni na medaili nedosáhli a mužstvo mělo větší touhu po úspěchu. Další je zkvalitnění kádru díky návratu Juráčka, Zemana a Vágnera a příchodu Honzy Pospíšila, celou sezonu odchytal Petr Šulan. Letošní tým byl silnější.

Zaznamenal jste i nějakou změnu ve vlastní hře týmu?
Zase tolik zápasů jsem neviděl, ale určitě tam posun byl.

V čem myslíte, že byl hlavní rozdíl mezi plzeňským týmem a soupeři? V základní části těch porážek opravdu moc nebylo, i se silnými protivníky předváděla Plzeň dobré výkony…
Já si myslím, že to byly ty dvě věci, které jsem říkal na začátku. Mužstvo včetně trenéra mělo chuť něčeho dosáhnout už v základní části. Na tu jsme loni doplatili a medaile na nás tehdy nakonec nezbyla. A kvalitní kádr přinesl rozložení zátěže na více hráčů, ne jen na jednu lajnu. Tím se zkvalitnil i celkový projev týmu.

Základní část se povedla, v play off přišla vítězství 3:0 nad Kertem a Hradcem Králové, ve finále už to ale nevyšlo a tým si zopakoval loňskou semifinálovou porážku 1:3 s Kladnem…
Závěr sezony od play off po finále Českého poháru je pro mě určitým zklamáním. Tenhle tým měl na to, aby vyhrál. Klidně obě soutěže…

Zklamaly vás výkony nebo tam bylo ještě něco jiného?
Mužstvo se za celou základní část nedostalo do nějaké větší krizové situace a to byl asi jeden z faktorů toho, že nakonec na titul nedosáhlo, i když bylo jedním z největších favoritů a hodně se mu věřilo. Ve finále byl podle mého rozdíl mezi Plzní a Kladnem v tom, že soupeř šel za jasným cílem. Náš tým se rozptyloval zbytečnými diskusemi, řešili se rozhodčí, soupeř... Loni jsme přes Kladno nepřešli, ale tým se z toho zřejmě nepoučil.

Pak přišla pauza a další stříbrná medaile, tentokrát z Českého poháru…
Před finále poháru to tak nějak plynule navázalo na finále play off. Nejeli jsme kompletní, a síla týmu neodpovídala tomu, aby hráči napravili závěr extraligy. Vzhledem k tomu je výsledek z poháru velmi dobrý.

Teď možná trochu do budoucna. Můžete už říct něco k tomu, jak bude vypadat extraligový tým v příští sezoně?
Zůstává trenér, domluveni jsme s Honzou Pospíšilem. Pravděpodobně nebude chytat Petr Šulan, který začal pracovat u plzeňského hokejového áčka a bude hodně časově vytížený. Máme ale chuť spolupracovat, uvidíme, v jaké formě to bude, určitě by ale měl u nás zůstat jako trenér brankářů. Jinak se asi kádr příliš nezmění, jestli přijde nějaký hráč, tak bychom byli rádi, aby to byl někdo z okolí.

Kromě áčka má klub i B tým v oblastní lize. Ten byl v závěru sezony potrestán za nenastoupení k utkání play off v Karlových Varech vyloučením ze soutěže a finanční pokutou 15 000 korun. Proti tomu jste se však odvolali. Jak vše dopadlo a jaká je tedy budoucnost B týmu?
S odvoláním klub uspěl. Béčko bude nadále pokračovat v některé z nižších soutěží.

Starší dorostenci - vítězové základní části Poháry A-týmu - vítěz základní části a 2. místo v play-off


Úspěšně si ve svých extraligách vedly i dorostenecké celky. Oba vyhrály základní část, starší dorostenci pak po loňském titulu získali stříbrné medaile…
Výsledek staršího dorostu považuju za maximum toho, čeho mohl dosáhnout. Vyhrál základní část, to je hodnověrný výsledek celoroční práce a obraz stabilní formy a kvality týmu. Ve finále měla Jihlava kvalitnější a početnější kádr, stejně jako loni ho doplnili hokejisty, loni jsme to s tehdejšími hráči zvládli, letos byl náš kádr přece jen o malinko slabší a hlavně málo početný.

Mladší dorost, který jste v sezoně trénoval vy sám, zvládl skvěle základní část, v play off ale vypadl hned ve čtvrtfinále…
Chtěl jsem s hráči pracovat a co se sportovních ambicí týče, cílem bylo dostat se do play off. Stal se ale trochu zázrak, s malým počtem hráčů, nevyrovnaným kádrem, ve kterém jsou velmi dobří hráči hráči, ale i novicové často ještě starší žáci, jsme vyhráli základní část. Oceňuju to, že jsme v posledním utkání, kdy nám šlo o první místo, nespekulovali o tom, koho dostat v play off a po výborném výkonu, který mě hodně potěšil, jsme zvítězili. Bylo to takové symbolické potvrzení našeho úspěchu. Ve čtvrtfinále jsme vypadli se Vsetínem. Ten sice s námi obě utkání v základní části jednoznačně prohrál, ale na play off se posílil hokejisty a nakonec celou soutěž vyhrál. Mužstvo bojovalo, ale nedařilo se nám střelecky a na Vsetín jsme nestačili.

Mluvil jste o posílení vašich soupeřů pro rozhodující boje hokejisty. Vy jste o ničem takovém neuvažovali?
Ve třech kategoriích se sice potýkáme s nízkým počtem hráčů, ale naše filozofie je taková, že chceme připravovat individuality pro A tým. Ani loni ani letos jsme tak naše týmy nijak neposilovali. Bylo by sice skvělé vyhrávat, ale k čemu by to bylo, kdyby se pak žádný z našich mladíků v áčku neuplatnil? Například z osmi hráčů, kteří loni skončili ve starším dorostu, se Bezděk, Slanec a Liška propracovali stabilně do áčka, Bezděk se Slancem hráli i na jaře. V příští sezoně by k nim měl přibýt ještě Průcha, i když by ještě mohl hrát za dorost.

Všichni čtyři mladíci se předvedli na nedávném mistrovství světa do dvaceti let a přivezli stříbro. Potvrdili i v Rakousku své kvality?
Výrazným hráčem byl Michal Průcha, milým překvapením byl Jarda Liška. Ten odehrál skvělý zápas ve finále s Kanadou, v tom utkání byl hodně vidět. I Slanec s Bezděkem odvedli dobrou práci.

A jak to vypadá v nižších věkových kategoriích?
Ve starších žácích se také potýkáme s nedostatkem hráčů, ale je tam pár nadějných šikovných kluků. V této kategorii trochu doplácíme na to, že jsme se v jednom období této oblasti tolik nevěnovali, navíc do ní momentálně patří populačně slabší ročníky. Ale dorůstají nám mladší žáci, kterých máme přes čtyřicet a to je úžasné. Tam vidíme obrovský potenciál.

V zimě jste uspořádali první ročník mezinárodního Pilsen Cupu. Chystáte jej opět, připravujete případně i další akce?
Pilsen Cup bude, ale je možné, že v jiné formě. Jedna z variant je, že by se pojal jako turnaj reprezentací, byla by to dobrá příprava na mistrovství světa. Rozjeli jsme spolupráci s týmy z jiných zemí, v srpnu jede áčko do švýcarského Oberwilu, chceme navázat spolupráci i s jedním slovenským a německým celkem. Loni před Vánoci jsme pořádali zápas veteránů Plzeň – Kovo, letos bychom to chtěli udělat jako turnaj pěti šesti mužstev. Pracujeme také usilovně na co nejlepší prezentaci klubu. Ta se hodně zlepšila zejména díky práci Marka Chlupatého. Například naše internetové stránky jsou troufám si tvrdit na hokejbalové poměry špičkové.

Už rok a tři čtvrtě funguje váš klub v hokejbalové hale na Košutce. Je využívána jen pro hokejbal nebo se v ní ke slovu dostanou i jiné sporty?
Na konci prázdnin bude v hale příměstský tábor zaměřený na in-line bruslení. To tam bude i pravidelně v sezoně. Přibude tedy další aktivita, už teď se tam kromě hokejbalu hraje také lakros a in-line hokej, domácí hřiště má na Košutce klub ze Stříbra. Co se týče hokejbalu, hrají v hale kromě nás ještě tři týmy z Plzeňska a vzhledem k počtu našich týmů, už je to asi maximum. Takže hala je využívána opravdu hodně.