Rostislav Kurfürst: Štěstí jsme měli až v nájezdech

Plzeňští hokejbalisté si v nejkratším možném čase zajistili postup do extraligového finále. O mistrovský titul se utkají s Kladnem. Trenér Rostislav Kurfürst se ohlédl za třetím semifinálovým duelem v Hradci Králové i celou sérií, kterou Plzeňané vyhráli výsledkově jasně 3:0, ale zápasy tak jednoznačné nebyly.

Jak byste zhodnotil dramatické utkání v Hradci Králové?
Oni hodně napadali a my byli v první třetině asi horším týmem. Možná i po cestě autobusem nám trochu déle trvalo, než jsme se rozehráli. Ale bylo to nula nula a druhá třetina už byla daleko lepší, dali jsme v ní i dva góly. První a potom i třetí třetinu jsme hráli hodně oslabení, ve čtyřech a dokonce snad třikrát ve třech, to Hradci hodně pomohlo. Ve třetí třetině jsme jednu přesilovku pěti proti třem ubránili, jenže hned jsme hráli ve třech znovu a dostali gól na dva jedna.

Nebylo to tedy tak, že za stavu 2:0 po druhé třetině jste se už viděli ve finále?
Tak to určitě nebylo. Oslabení ve třech nás stála hrozně moc sil a oni jsou dobří, mají výborné přesilovky. Po snížení domácích jsme udělali chybu, prohráli jsme buly a dostali vyrovnávací gól. Poté se začínalo znovu od nuly. My jsme si na střídačce řekli, že budeme hrát dál na vítězství. Samozřejmě jsme nechtěli rozhodnutí nechávat až na nájezdy, ale ve hře se rozhodnout nepovedlo. Vyšlo to až v nájezdech.

Bylo nejtěžší udělat ten třetí a poslední krok k postupu do finále?
Určitě to byl nejtěžší krok. Hradec hrál doma a samozřejmě to pro něj bylo buď a nebo, takže to byl těžký zápas. Navíc se hrálo na jiném povrchu než jsme zvyklí. Míček skákal a hřiště samozřejmě nahrávalo spíše Hradeckým. Pro kluky to nebylo jednoduché.

Přestože výsledek série 3:0 vypadá jasně, Hradec rozhodně nebyl lehký soupeř a vám hlavně v prvním a třetím duelu přálo i štěstí...
Já jsem říkal, že čtyři mančafty, které byly na špičce po základní části - Kladno, Most, Hradec a my, jsou nejlepší v extralize. Jsou vyrovnané a mají ve svém kádru řadu reprezentantů. Vzájemné zápasy jsou pochopitelně i o štěstí a možná také o tom, kdo víc chce. V prvním utkání jsme štěstí měli my. Ve třetím zápase se to otočilo. Trefovali jsme tyčky, břevna, takže jsme měli dost smůlu. Štěstí se k nám naopak přiklonilo v nájezdech, kdy trefil dvakrát tyčku soupeř.

Dá se říct, v čem jste v semifinálové sérii byli lepší než Hradečtí?
Těžko jmenovat jednotlivosti. Věřím, že máme nejlepší tým v extralize. To jsme dokázali už v základní části, kterou jsme vyhráli. Už to je velký úspěch, ale my jsme chtěli víc a neustále si říkali, že minimálně to finále musí být. Jsem rád, že se to se povedlo.

Jak důležité byly v sérii výkony brankářů? Na východě Čech vás hodně podržel Petr Šulan...
První dva zápasy v Plzni Petrovi moc nevyšly. Ten úvodní byl pro něj asi vůbec nejhorší, druhý o něco lepší, ale v Hradci byl suverénně nejlepší hráč, byl to opět on. Ale pochválit musím i ostatní. Rozhodla hra obránců, útočníků, jejich spolupráce a kompaktnost. A k tomu skvělý Petrův výkon.

Důležité bylo, že se vám podařilo ubránit kapitána mistrů světa Petra Nováka, který v semifinále zaznamenal jedinou asistenci. Zaměřovali jste se cíleně na jeho bránění?
Na Nováka jsme se připravovali a podařilo se nám jeho sílu omezit. Stejně jsme se ale soustředili i na Bacovského s Kubešem a ti nám přesto nějaké góly dali.