Ondřej Kejř: Za bronz jsme rádi, ale chceme dosáhnout na titul!

V základní části byl reprezentační útočník Ondřej Kejř se čtrnácti trefami nejlepším střelcem týmu. V play-off zatím sice neskóroval, ale na postupu přes Kert Park Praha se podílel čtyřmi asistencemi a ve vyřazovacích bojích je nejlepším nahrávačem svého celku.

Říká se, že poslední krok bývá nejtěžší, platilo to i v případě čtvrtfinálové série s týmem Kertu?
Určitě, nezačali jsme dobře a brzy prohrávali 0:2. Ale řekli jsme si, že musíme dál hrát svoji hru a góly určitě přijdou. A to se také stalo. Sice to bylo hodně těžké utkání, ale zvládli jsme ho a jsme v semifinále.

Zaskočil vás na začátku soupeř, když v osmé minutě šel do vedení 2:0?
Soupeř neměl co ztratit, vlétl na nás a podařily se mu dvě střely, ze kterých padly dva góly. Ale my jsme se tomu nepoddali a šli za vítězstvím.

Kert vám ale postup nedal zadarmo a zlobil vás hlavně svou velkou efektivitou v zakončení, na gól potřeboval minimum šancí...
Tak určitě, ale to je zdobí celou sezonu. Lukáš Plzák je schopen dát z každé šance gól. Přestože jsme však dostali rychlé góly, tak jsme se zvedli, zvrátili to a postoupili.

Do čtvrtfinále jste šli v roli velkých favoritů. Brali jste postup jako povinnost?
V play – off se všechny výsledky mažou, série začínají od nuly. Samozřejmě že jsme věděli, že jsme favorité. A svou roli jsme zvládli. Jsme rádi, že máme jisté bronzové medaile, ale chceme do finále, chceme dosáhnout na titul!

Budete teď nastupovat do zápasů s menší nervozitou, když víte, že medaili máte jistou?
Možná, že to z nás trochu spadne, ale semifinále začíná opět od stavu nula nula a my do toho musíme jít opět naplno, abychom postoupili do finále.

V základní části jste skóroval čtrnáctkrát, ve vyřazovacích bojích ale na svůj první gól čekáte. Čím to, že jste jako vyhlášený střelec zaznamenal zatím jen čtyři asistence?
Tak nevím, jestli vyhlášený střelec (smích). V play – off je to jedno, když dávají góly jiní hráči, kteří se třeba předtím vůbec neprosadili. V tom je naše síla, že když si pohlídají naší první lajnu, dá gól třetí… O to je to lepší a může nás to dovést k úspěchu v play–off.

Střelecky vás překvapivě zatím táhnou obránci, kteří zaznamenali osm ze třinácti gólů...
Teď v play - off je střední pásmo hodně zahuštěné a útočníci mají málo prostoru. Proto to hrajeme na beky, kteří ho tam mají o něco více. Mají velkou ránu a když to prostřelí, mohou z toho padat góly, což se daří.

Zatím jste vyrovnali svůj loňský výkon, kdy jste rovněž postoupili mezi nejlepší čtyři. Tam vás ale zastavilo Kladno. Jaké si vzít z loňského semifinálového neúspěchu poučení pro letošek?
Poučení je určitě v tom, že musíme opravdu hrát na tři lajny. Vloni jsme hráli na jednu, jednu a půl. Hráči se unavili a potom nestíhali. Teď máme tři vyrovnané, které všechny dávají góly. V tom je naše síla.

Play-off je jiná soutěž, jak vy prožíváte tyto zápasy, kdy jde o všechno?
Těší se na to pochopitelně každý hráč…Je to samozřejmě trochu emotivnější a vypjatější než základní část. Ta je sice hezká, ale play-off je třešnička na dortu, hraje se s radostí. A když se podaří vyhrát, o to lépe.

Máte na vyřazovací boje nějaké speciální rituály?
Rituály nemám, prostě jdu na hřiště s tím, že chci vyhrát.

V play–off nastupujete s Adamem Roušalem a Vladimírem Muchlem, jak vám vzájemná spolupráce v prvním útoku vyhovuje?
Velice dobře, sice nedáváme momentálně moc gólů, ale spolupráce funguje. Důležité je, že se vyhrává. A věřím, že góly ještě přijdou v semifinále a ve finále.

Do semifinále vstoupíte o prvním květnovém víkendu. Stále ještě není jasno, na koho narazíte. Kdo je pro vás z tria Hradec Králové, Ústí nad Labem a Karviná nejpřijatelnější soupeř?
Soupeře si nemůžeme vybírat a dá se říct, že je jedno, koho dostaneme. Ale možná by pro nás bylo z hlediska cestování lepší dostat Ústí nad Labem nebo Hradec Králové. Karviná je přece jen trochu dál. A já osobně bych si přál Ústí, ale je to samozřejmě jedno.

Ať už budete hrát s kterýmkoliv soupeřem, bylo by pěkné opět využít domácího prostředí ke dvěma výhrám...
Určitě je vstup velice důležitý. My budeme zase začínat na domácím hřišti, na kterém umíme. Hodně zápasů jsme tady vyhráli, tak nevidím důvod, proč to nezopakovat a nejet k soupeři s vedením 2:0.

Při cestě za titulem je důležitá i podpora diváků. Co byste jim vzkázal před semifinále?
Atmosféra tady v Plzni je vždy vynikající, lidé skvěle fandí. Takže určitě ať nás přijdou povzbudit. My podáme ten nejlepší výkon, abychom jim udělali radost.