M. Kadaně: Když do toho půjdeme naplno, těžko nás někdo porazí!

Po třítýdenní pauze zaviněné natrženým svalem se Martin Kadaně vrátil do sestavy Škodovky. A prvním hattrickem v kariéře pomohl k výhře 11:2 nad Mostem a postupem do finálového turnaje Českého poháru. A teď se již plzeńský kapitán může v klidu věnovat přípravě na vrchol sezóny - play-off.

Martine, začátek utkání s Mostem byl jako z říše snů, v šesté minutě jste vedli 4:0...
Takovýhle začátek zápasu to jsme snad ještě nezažili. I když je pravda, že s Kladnem v lize to bylo podobné, taky bylo asi během čtyř minut téměř rozhodnuto. Ale tady soupeře jasně nepodrželi gólmani a od toho se to celé odvíjelo.

Utkaly se dva týmy z elitní čtyřky tuzemské extraligy, jak se může zrodit v duelu tak kvalitních celků výsledek 11:2?
To byste museli do kabiny hostů (úsměv). Těžko říct, my jsme si před zápasem řekli, že budeme hodně střílet. Ale že to tam bude tolik padat, asi nikdo nepředpokládal.

V této sezoně jste přitom v Mostě prohráli 0:3 a doma zvítězili jen těsně. V pohárovém zápase se soupeř o tolik zhoršil?
V Mostě to byl první jarní zápas a nebyli jsme kompletní, ale na to bych se nevymlouval. Prostředí je tam jiné a tamější povrch nám vůbec nesvědčí. Co vím od mosteckých kluků, oni zase nemají rádi povrch v naší hale. A to je jeden aspekt, který určitě ty zápasy ovlivnil. Navíc jsme se tam střelecky trápili. Za celou sezonu se nám nestalo, že bychom nedali gól a právě tam jsme si to vybrali.

Na vysoké výhře jste se podílel hattrickem a jednou asistencí. Vaše první branka v šesté minutě byla hodně kuriózní...
Byl to můj první hattrick v kariéře a přispěl k tomu i ten hodně náhodný první gól, byl opravdu neuvěřitelný.. Hledal jsem nějakého nabíhajícího útočníka, žádného jsem neviděl, a tak bylo nejjednodušší nahodit míček na soupeřovu bránu. Gólmanovi to tam nepochopitelně propadlo.

Dal jste už někdy tak šťastnou branku?
Takovou určitě ne, to se stane jednou za kariéru.

Máte spočítáno, kolik střel jste na hattrick potřeboval?
Já už jsem si říkal, že by bylo hezké dát pět gólů, když jsem viděl, že gólmani soupeře jsou dnes schopní pustit cokoliv (smích) To je samozřejmě vtip, střel tam bylo dost. Vrátil jsem se po třech týdnech po zranění a byl jsem při chuti.

Zvedne vám vysoká výhra nad Mostem sebevědomí před blížícím se play-off?
Na jednu stranu je to určitě dobře, že se to sebevědomí zvedne, ale na druhou stranu, když člověk takovýto zápas prohraje, tak mu to také pomůže, že si srovná v hlavě všechny chyby a dá se zase stavět na něčem jiném. Ale určitě jsme za výhru rádi a doufám, že nám pomůže.

Poučili jste se nějak z minulé sezony, kdy vám pohár nevyšel a do finálového turnaje jste nedokázali postoupit?
Tam to bylo o jednom smolném zápase zrovna s béčkem Mostu. Dostali jsme jeden gól a nebyli jsme schopni žádný sami dát. Ale takový zápas se taky stane jednou za kariéru, s mančaftem, který je papírově o tři třídy níž. Oni hráli, co potřebovali, my jsme měli spoustu střel, nic tam nespadlo a jak se ten čas krátil, byla to větší a větší křeč. Takže určitě jsme rádi, že jsme se letos do finálové čtyřky dostali.

Vám osobně se letos v Českém poháru mimořádně daří. Ve čtyřech zápasech jste nasbíral sedm gólů a čtyři asistence. Co říkáte na takovou produktivitu?
Jejej, já tabulky nějak nesleduji, alespoň tuhle pohárovou, takže je to pro mě milé překvapení. Čím si to vysvětluji? Nemyslím, že bych byl na pohár nějak zvlášť motivovaný, je to asi dílem náhody a štěstí.

Vyhráli jste základní část extraligy, jste mezi čtyřmi nejlepšími v poháru, ale teď přijde ta nejdůležitější část sezony. Pociťujete nervozitu?
Samozřejmě je to vrchol sezony. Už kroutím patnáctou sezonu, tak to pro mě není takové jako pro mladé kluky, kterým se možná budou klepat kolena. Ale s prvním vhozeným míčkem se snad všichni uklidní a bude to v pořádku. Všichni se velmi těšíme. Vyhrát základní část je sice super, ale vyhrát play-off je úplně něco jiného.

Budete teď jako kapitán krotit v týmu euforii po triumfu v základní části a vysoké pohárové výhře s Mostem?
Já si myslím, že pro nás jsou dostatečně odstrašujícím příkladem plzeňští hokejisté. Samozřejmě je to přirovnání nasnadě. Myslím, že všichni hokejové Plzni fandili a podle toho, jak to dopadlo, je vidět, že i lídr soutěže může v prvním kole narazit. Nepředpokládám, že se to stane zrovna nám s Kertem, ale pak je tady semifinále a tam bude soupeř úplně jiný. Je dobře, že jsme základní část vyhráli a máme výhodu domácího hřiště, na němž se cítíme hodně silní a ostatní s tím mají trochu problémy. Ačkoliv nechápu proč, protože hřiště je to dobré.

Dají se pojmenovat konkrétně věci, v nichž se chcete od plzeňských hokejistů poučit? Kde oni udělali chybu?
Já se přiznám, že jsem to moc nesledoval, ale co jsem slyšel, tak soupeř z Liberce chtěl víc. To se může stát v každém sportu. A to my nesmíme připustit! My jsme v útoku silní, ale není to jen o střelecké potenci nebo dobrém bránění, ale veškerá ta hra se odvíjí od hlavy. Čili co hlava poručí, to bude tělo dělat. Že to tam občas nespadne nebo spadne, je na někom výš... Je to o hlavě, když do toho půjdeme naplno, tak myslím, že nás těžko někdo porazí.

A jak byste charakterizoval vašeho čtvrtfinálového soupeře, pražský Kert? V základní části jste ho porazili 8:0 a 5:1...
Je to pro nás nejpřijatelnější soupeř. Jak co se týká vzdálenosti, tak i hratelnosti. Mají dobré, pěkné hřiště, což je taky super. Třeba oproti Vlašimi, kde jsme si nepřáli hrát, tam je to hodně o náhodě. Na dobrém hřišti se vždycky více ukáže to umění. Proto si myslím, že bychom je měli jasně přehrát. Oni mají jednu dobrou lajnu, my máme řekněme tři vyrovnané a mělo by se to v sérii projevit.

Vy jste se do sestavy vrátil po drobných zdravotních problémech. Dá se říct, že jste před play-off stoprocentně fit?
Už nejsem nejmladší, zranění se vrství a občas něco doléčím. Měl jsem natržený stehenní sval, ale nebylo to nic vážného. Dal jsem si třítýdenní pauzu a pak jsem začal znovu trénovat. S trenérem jsme se před utkáním s Mostem domluvili, že pokud bude náznak bolesti nebo únavy, protože třítýdenní tréninkový výpadek je znát, tak že prostřídám nebo skončím a budu se připravovat na play-off, ale cítil jsem se v pohodě. Samozřejmě je to i o psychice. Kdybychom ten zápas prohráli, tak všechno bolí víc, ale takhle bolest nepociťujeme.