Petr Šulan: Tentokrát se štěstí přiklonilo k nám

Celkem devět mistrů světa viděla zaplněná hala v akci v sobotním duelu mezi Plzní a Kladnem. Boj o vedení v tabulce vyzněl jednoznačně pro domácí, herně byl přitom zápas vyrovnaný. Největší rozdíl mezi oběma celky byl ve výkonech brankářů. Kladenská dvojice pouštěla laciné góly, plzeňský Petr Šulan inkasoval jedinkrát a utkání nám popsal v obsáhlém rozhovoru.

Petře mezi třetí a pátou minutou jste třikrát skórovali. Byl to ten moment, který rozhodl o tříbodovém zisku v souboji s Kladnem?
Já bych řekl, že rozhodla ta první třetina. Kladno na nás první dvě minuty vletělo a pak dostalo gól v přesilovce, kdy Vláďa Muchl vystřelil, ten balonek zatočil a gólman Jirotka to pustil. Pak přišly dva takové slepené góly, které Kladnu vůbec nepomohly. Zkusili vyměnit gólmana, ale ten dostal také smolný gól.

Kladno na vás před vzájemným zápasem ztrácelo pouhé tři body, asi jste nečekali, že po první třetině bude prakticky rozhodnuto...
Jak říkám, měli jsme štěstí. Kdyby to bylo naopak, mohli jsme dostat smolné góly my. Ale dali jsme je, přiklonilo se štěstí k nám. Potom se od toho odvíjel celý ten zápas, že to bylo takové jednoznačné a hlavně na Kladnu to určitě nechalo psychické následky.

Jak těžké je potom dohrávat zápas, když víte, že máte velký náskok. Je těžké nepolevit, neztratit koncentraci?
Tak vždycky je o co hrát, my jsme se to tom přesvědčili loni v play- off, kdy jsme vedli také tři nula na Kladně a zápas jsme nakonec prohráli čtyři pět, takže je to docela těžké. Trenér Kurfürst se snaží kluky nabádat, aby hráli po celou dobu, po celých pětačtyřicet minut a myslím si, že kluci dnes odvedli dobrou práci, hlavně vzadu.

Kladno postrádalo brankářskou jedničku Jaroslava Procházku, ovlivnilo to utkání?
Myslím, že možná se to na tom utkání podepsalo, protože Procházka odvádí celou sezonu dobré výkony, má jeden obdržený gól na zápas, což je myslím si v hokejbale nadstandardní a to že tady dnes Prochy nebyl a neměli za sebou takovou jistotu, se na nich podepsalo. Ale je to o štěstí, každý zápas nemůže vyjít. Nemohou z toho vinit jen golmana.

Dokážete se vžít do vašeho protějšku Jana Jirotky, který chyboval, v páté minutě potřetí inkasoval a šel střídat?
Tak určitě to nepřidá na psychice, ale pak se do brány vrátil a začal předvádět to, co celou sezonu. Prostě to se stane. Jelikož je to mladý kluk, tak ho to možná trochu srazilo, a proto asi odešel. Ale myslím si, že mu to neublíží, ba naopak ho to posílí.

V Plzni se celkem na hřišti objevilo devět mistrů světa z loňského šampionátu, čtyři v dresu Plzně, pět jich nastoupilo za Kladno. Jaké to bylo potkat se opět se spoluhráči, s nimiž jste společně získali v plzeňské ČEZ aréně zlaté medaile?
Je to pěkné, s některými hráči občas prohodíme pár slov, když máme čas před zápasem. Minule v Mostě jsme potkali taky kluky, Kypeta se Švancarem a v Ústí zase trenéry, takže zavzpomínáme a je to hezké.

Byl třeba právě v kladenském dresu někdo, s kým máte vřelejší vztah a třeba jste se před zápasem hecovali?
Vyloženě se s někým před zápasem nehecujeme. Ještě možná s hradeckými nejvíc, třeba na turnaji, který byl v Plzni. Ale s Kladnem že by tam bylo nějaké velké hecování to určitě ne.

Vy jste si s Kladnem napravili reputaci po ne úplně povedeném vstupu do jarní části. Prohráli jste v Mostě a v Ústí nad Labem zvítězili až na nájezdy. Čím si vysvětlujete ten pomalejší rozjezd po zimní přestávce?
Určitě byla náročná příprava, to se na tom podepsalo. A hlavně nám chybělo sedm hráčů základní sestavy, kteří na podzim hráli. Přišli jiní, kteří se s tou hrou musí taky sžít, takže já si myslím, že to se také trochu projevilo. My jsme vlastně dlouho neprohráli, až teď v Mostě. Možná jsme měli křídla moc dlouho nahoře, tam nám je trochu srazili a my jsme se zase vrátili k té poctivé práci, kterou provozujeme celou sezonu.

Do konce základní části hokejbalové extraligy zbývají odehrát čtyři kola. Plzeň se za týden v souboji s Kovem naposledy představí svým příznivcům. Pak vás čekají tři duely venku, kolik si myslíte, že bude ještě potřeba vybojovat bodů k uhájení první příčky?
Abychom uhráli první místo, bylo by samozřejmě nejlepší vyhrát všechny zápasy.. Samozřejmě, stačí nám vyhrát třikrát. Ale je to příprava na play-off , takže musíme hrát v každém zápase a popřípadě když povedeme, tak si vyzkoušet různé varianty, abychom se na play-off dobře připravili a dopadli v něm lépe než vloni.