Trenér Vrútek Jurčák: Za rok bychom se rádi do Plzně vrátili

Tým Kometa Vrútky zanechal v Plzni co se výsledků a týče velmi dobrý dojem. Herní um a útočné kousky dvojice Ruttkay, Lihan zastínily občas přespřílišnou tvrdost vrúteckých hráčů, kteří se svými soupeři svedli mnoho soubojů na hranici pravidel. Spokojenost s výkonem svého týmu neskrývá v rozhovoru po skončení Pilsen Cupu ani trenér Komety Zdenek Jurčák.

Jak se vám v líbil premiérový ročník Pilsen cupu?
Já bych chtěl v první řadě poděkovat plzeňským pořadatelům, že nás pozvali a turnaj hodnotím velmi pozitivně, byl na vysoké úrovni. Dá se říct, že je tu špička Evropy, vždyť prim v Evropě hraje Česká republika a Slovensko a jsou tam i Švýcaři a Rakušané.

S jakým cílem jste s týmem Kometa Vrútky do Plzně přijeli. Chtěli jste bojovat o prvenství nebo jste turnaj brali hlavně jako přípravu?
U nás začíná extraliga už teď 20. února, takže je to v první řadě příprava na ní. My hrajeme zápasy převážně venku, nemáme halu, a proto jsme turnaj v této hale přivítali jako dobrou přípravu na extraligu. Ale než jsme sem dorazili, tak jsme najeli řadu kilometrů a stálo nás to strašně moc peněz, takže bojovat o první místo je samozřejmost.

V prvních zápasech Pilsen cupu jste porazili Hradec Králové 6:2, švýcarský Oberwill Rebells 2:1 a v neděli dopoledne se v přímém souboji utkali o celkové prvenství na turnaji s domácím týmem Škody Plzeň. Nakonec jste ale těsně prohráli...
Zápas to byl na velmi vysoké úrovni, jedno i druhé mužstvo hrálo fantasticky. Došlo tam k nějakým rozporuplným verdiktům, ale to si myslím, že patří k hokejbalu. V našem týmu jsou mladí chlapci, je tam ta agresivita a oni dost těžko snášejí křivdu, je hned zle.. Po prvním dnu se dá říct jsme měli velký handicap z toho cestování a byli nevyspaní. Ale chlapci se těch dvou zápasů opravdu zhostili a podali fantastický kolektivní výkon.

Zápas mezi Vrútkami a Plzní byl hodně vyhecovaný, plný ostrých zákroků, které někteří hráči odnesli zraněními. Nebyly ty emoce až přehnané?
Nechci hodnotit rozhodčí, ale celý zápas mají v rukou oni. Kdyby začali pískat od začátku všechno, bylo to jiné. U nás došlo také ke zranění hráče, který má zlomený nos. Rozhodčí to posoudil, jak to posoudil, nebudu to komentovat, tam asi vznikly první šarvátky. A potom se zbytečně přitvrdilo. Ale říkám, kdyby to podchytili včas a pískali všechno na obou stranách, nemusel se zápas tolik vyhrotit. Máme v týmu tři hráče z košíkem, kterým ještě není osmnáct let a teprve jsme je vzali do přípravky. A oni se nemůžou silově rovnat s hráči, kterým je třicet, to je samozřejmě rozdíl. Všechno je v rukou rozhodčích.

V Plzni se utkali nejlepší týmy z Čech a Slovenska, jak podle vás vyznívá srovnání českého a slovenského klubového hokejbalu?
Když to vezmeme na mezinárodní úrovni, Česká a Slovenská republika hrají prim, jak jsem říkal. A mužstva, která po podzimu vedou českou a slovenskou extraligu, tak musí mít určitou herní úroveň. Když to porovnáme, my jsme první na Slovensku, Plzeň v České republice, výsledek 1:2 je pro nás fantastický. S tím, že až kluci za čtyři, pět let dozrají, myslím, že budeme proti Plzni hrát ještě vyrovnanější zápas, když ne dokonce prim.


Trenér Zdenk Jurčák s pohárem za 2. místo

Plzeň vede domácí soutěž díky skvělé defenzivě a často také dokáže vítězit o větší počet branek. V čem přehrává Kometa Vrútky své soupeře ve slovenské extralize?
My jsme převážně útočný tým a to, že těch gólů dokážeme dát víc, jsme tady ukázali v prvním zápase s Hradcem Králové, kdy jsme dali šest branek. V žádném případě nejsme zaměření na defenzivní hru.

Postavení Komety v tabulce napovídá, že budete v této sezoně útočit na slovenský titul...
Máme mladé mužstvo, které má průměrný věk do 22 let. Myslím si, že tito chlapci mají všechno před sebou. Kometa Vrútky je velmi mladý klub, vznikly jsme v roce 1999, teď existujeme jedenáctým rokem, takže na titul ještě příliš nepomýšlíme. Neříkám, že bychom jej nechtěli získat, ale jsme při zemi a věřím tomu, že budeme míchat karty, i když říkám, že bojovat o titul bude těžké, je tam Ružinov, Doprastav, Žilina, Martin, tedy silná mužstva, která možná tolik nezvládla začátek, měla zraněné hráče. Na prvním místě jsme tedy vlastně díky našemu štěstí a jejich smůle.

Hokejbalu v České republice prospělo mistrovství světa, které v loňském roce uspořádala Plzeň. Tento sport se dostal ve větší míře i na televizní obrazovky. Jak je na tom hokejbal na Slovensku?
Co se týká medializace, tak si myslím, že jste na podstatně vyšší úrovni. Když se dívám na Českou televizi, vím, že šoty z hokejbalu se tam dají naladit, což u nás zatím není. A myslím, že sport vůbec děláte jiným směrem než my, a to tím správným. Sleduji všechen sport, nejen hokejbal, a zdá se mi, že v kterémkoliv sportu je vidět zástupce České republiky. Naposledy jsem sledoval mistrovství světa v kácení stromů a také jste tam měli zástupce. Asi dáváte do sportu více peněz a je tu více nadšenců, kteří se mu chtějí věnovat a obětavců, kteří tam nechají srdce pro jakýkoliv sport.

V roce 2011 bude hostit hokejbalový světový šampionát Bratislava, to je určitě šance, jak tento sport více medializovat i u vás třeba po vzoru České republiky...
Myslím, že ten sport samotný je na Slovensku na vysoké úrovni. Ale určitě je to šance více ho medializovat. Už bylo v Martině mistrovství světa dvacetiletých, vloni byla mistrovství světa šestnáctek a osmnáctek ve Zvoleně, v roce 2011 bude mistrovství světa v Bratislavě, buduje se velká sportovní hala...Tak si myslím, že to půjde dopředu a bude to plus co se týká hokejbalu na Slovensku.

První ročník Pilsen cupu je minulostí, zavítá za rok do Plzně opět tým Kometa Vrútky?
Pokud budeme pořadateli pozváni, rádi opět přijedeme.