Představení účastníků Pilsen Cupu: Oberwil Rebells

Jediným švýcarským zástupcem na Pilsen Cupu je tým Oberwil Rebells. A nejedná se o jen tak ledajaké družstvo. Hráči z městečka nedaleko Zugu v posledních letech vládnou švýcarské nejvyšší soutěži a sbírají jeden mistrovský titul za druhým. Jak se hraje hokejbal v zemi helvétského kříže nám popsal slovenský internacionál Tibor Kapánek.

Rebelové jsou ve Švýcarsku skutečným hokejbalovým gigantem, což dokazuje i fakt, že v klubu sdružují tři seniorské, čtyři mládežnické a dokonce i jeden ženský tým. A všechna družstva pravidelně sbírají úspěchy. A-tým vyhrál čtyřikrát po sobě švýcarskou elitní soutěž a pětkrát národní pohár. Medaile v posledních třech sezónách posbíraly také ženy.

Podle statistik tak přijíždí sebevědomý tým. Jenže Tibor Kapánek varuje před taktickým hendikepem. "Po fyzické a rychlostní vybavenosti hráčů vůbec Švýcarsko nezaostává za českou soutěží, ale ztrácí v systému hry. To je důsledek toho, že se hraje na menších hřištích, ve čtyřech proti čtyřem a bez ofsajdů," upozorňoval již před světovým šampionátem (www.pilsen2009.com), na kterém nastoupil v dresu slovenského týmu, na výraznou odlišnost a na základě svých zkušeností ještě dodal: "Pokud to ve Švýcarsku nezmění, těžko se hráči v tomhle můžou hlavně na mezinárodní scéně zlepšovat."

Přesto hráči určitě nepřijedou se skloněnou hlavou. "Chceme uhrát co nejlepší výsledky. Reprezentujeme nejen klub, ale celý švýcarský hokejbal," burcuje zkušený slovenský bek a přidává poděkování organizátorům za to, že Oberwil dostal příležitost prokázat svou kvalitu v mezinárodní konkurenci: "Mrzelo nás, že se neuskutečnil Evropský pohár v roce 2009. O to jsme byl radši, že přišla nabídka na účast v Pilsen Cupu a vedení oddílu nám ji za úspěchy v minulých sezónách schválilo."

Tým Oberwilu s mistrovským pohárem (www.rebells.ch)

Pohár pro švýcarského mistra v rukách Tibora Kapánka
V zemi helvétského kříže však neznají tak dlouhou zimní pauzu, na kterou jsou zvyklí čeští hráči. "Je pravda, že termín turnaje nám úplně nevyhovuje, protože naše soutěž stále běží a do konce základní části chybí už jen pět zápasů," přiznává Kapánek, jenže sám uznává, že taková nabídka se neodmítá. I z pohledu funkce hrajícího trenéra. "Kluci se střetnou s týmy vyznávající různé taktické pojetí hry. Navíc půjde o výbornou fyzickou přípravu v ideálním prostředí moderní hokejbalvé haly," shrnuje.

Pilsen Cup bude pro pětatřicetiletého matadora zajímavý i z osobního pohledu. Utká se s týmy z rodného Slovenska. "Abych pravdu řekl, ani nemohu posoudit úroveň slovenské soutěže, protože jsem v ní hrál naposledy před osmi lety," přiznává a popisuje i své zkušenosti s českou extraligou: "V Sudoměřicích to byly nejlepší roky kariéry. Sešla se tam skvělá parta."

Hned první utkání Oberwilu v turnaji bude zajímavým střetem s gólmanem Ružinova Vilem Somolányim, který Rebely čtyři roky trénoval a teď se postaví proti nim. Ale Kapánek se těší i na další soupeře a snaží se odhadnout jejich přednosti: "Plzeň je velmi technické mužstvo, Hradec zase bude předvádět hodně fyzicky náročnou hru, stejně tak Vrútky. Od Ružinova očekávám spíš defenzivnější pojetí hry."