O vstupu do A-týmu, reprezentaci i maturáku s Michalem Slancem

Před letošní sezónou přestoupil ze staršího dorostu, se kterým loni vyhrál titul mistra republiky, do A-týmu HBC Škoda Plzeň a zatím si v nováčkovské sezóně nevede vůbec špatně. Nejen o tom, jaký je přechod do kategorie dospělých a jak se chystá na maturitu, jsme si povídali s Michalem Slancem.

Michale, jaký je přechod z dorostu do A-týmu?
Je to velký rozdíl. Hokejbal v extralize mužů je rychlejší, silovější, celkově propracovanější. Hlavně je na všechno daleko míň času.

Zatím jste v sezóně odehrál všechny zápasy kromě posledních dvou domácích v základní sestavě. Čekal jste takový vstup do kategorie mužů?
Hned od začátku jsem měl místo v sestavě. Michal Edl byl zraněný a nehrál sedm zápasů. Teď trenér řekl, že si Michal zahraje ty dva místo mě. Tak jsme se prohodili a já zůstal na střídačce.

Příležitostně hrajete i za Třemošnou – v čem je největší rozdíl mezi extraligou a první národní ligou?
V extralize jde více o taktiku a strategii. Například, když má obránce míček, tak se tolik nenapadá. V první národní se napadá pořád a obránci jsou hodně pod tlakem. Ale zároveň je hra trochu pomalejší.

V obraně hrajete se zkušeným partnerem. Pomáhá vám, radí?
Marián Juráček je o dvacet let starší než já, má víc zkušeností. Vyhovujeme si. Když něco pokazím, tak mi to v klidu vysvětlí, probereme to.



V týmu jistě funguje hierarchie – co máte jako jeden z nejmladších na starosti?
Občas sbírám balónky. Hlavně se ale starám o to, aby během zápasu a tréninku bylo co pít. Vymývám lahve a připravuji pití. My mladí hráči také máme služby, uklízíme ve sprchách a v šatně.

Loni jste vyhrál titul se starším dorostem, je to zatím váš největší úspěch?
Určitě. Loni to byla moje první hokejbalová sezóna, na začátku jsem rozhodně nečekal, že na jejím konci budu slavit titul.

Co vy a reprezentace? Jak vnímáte své šance podívat se na MS do Vilachu?
Je to pro mě nová zkušenost, zatím mám smíšené pocity. O víkendu byl v Plzni reprezentační sraz. Byl jsem hodně nervózní, ale doufám, že se o místo ve Vilachu poperu a dostanu důvěru.

Začínal jste s hokejem, jaké jsou mezi oběma sporty rozdíly?
Na hokeji nemusíte tolik skloubit nohy a ruce. Nemusíte koukat, aby vám vyšel krok. Mně pomohla v přechodu hokejbalová hala. Není to asfalt, takže je tam menší tření než na asfaltu. Balónek se chová skoro jako puk. S hokejem jsem skončil v sezóně 2008/2009. Začínal jsem v Plzni, ale pak jsem si zlomil nohu a pokračoval v Rokycanech.

Jak se chystáte na maturitu a maturitní ples?
Je to žrout času – hodně učení. Maturák máme v pátek a v sobotu pak odjíždíme na zápas do Hradce Králově. Dostal jsem od trenéra nějaké pokyny, budu je respektovat.